ALLAS SPOKEN WORD

Allas Spoken Word 22.7.  

Allas Spoken Word -lavarunospektaakkeli on ensimmäistä kertaa järjestettävä eeppinen ulkoilmarunotapahtuma, joka esittelee niin Suomen kuin englanninkielisen maailman kiinnostavimpia lavarunoilijoita, spoken word -artisteja sekä räppäreitä. Jos haluat tietää mitä lavarunous ja spoken word voivat parhaimmillaan olla, kannattaa suunnata 22.7. Allas Sea Poolille. Tapahtumassa on myös myynnissä illan esiintyjien kirjoja sekä äänitteitä. Lämpimästi tervetuloa kokemaan jotain, mistä aiemmin Suomessa on voinut vain haaveilla!  

Harry Baker 

Harry Baker on spoken word -artisti, kirjailija ja runoilija. Vuonna 2012 hän voitti poetry slamin maailmanmestaruuden, jonka lisäksi hän on voittanut niin Lontoon kuin koko Englannin poetry slam -mestaruudet. Baker tunnetaan karismaattisista ja elämänmyönteisistä runoesiintymisistään. Bakerin toinen runokokoelma Unashamed (Burning Eye Books) julkaistiin vuonna 2022 ja parhaillaan Baker kiertää esiintymässä kirjansa kanssa täysille saleille ympäri maailmaa. Baker onkin yksi Iso-Britannian suosituimpia lavarunoilijoita. Allas Spoken Wordin keikka on Bakerin ensiesiintyminen Suomessa. 

Joelle Taylor 

Joelle Taylor on julkaissut neljä runokokoelmaa. Kokoelmalle C+NTO & Othered Poems myönnettiin Britannian merkittävin runopalkinto T.S. Eliot prize vuonna 2021. Taylor perusti vuonna 2001 nuorten SLAMbassadors-runokilpailun ja toimi sen taiteellisena johtajana vuoteen 2018 asti. Hän on Southbank Centressä toimivan Out-Spoken Live -lavarunoklubin vetäjä ja Out-Spoken Pressin päätoimittaja. C+NTO-runokokoelmasta on tulossa näytelmä, ja Taylor valmistelee myös muistelmiaan, joiden on määrä ilmestyä vuonna 2023, sekä risteävistä tarinoista rakentuvaa romaania The Night Alphabet (Yöaakkoset). Joelle Taylor on yksi Iso-Britannian merkittävimmistä lavarunoilijoista, jonka väkevät, yhteiskunnalliset esiintymiset eivät jätä yleisöä kylmäksi. 

Hollie McNish 

Hollie McNish on Sunday Times Bestseller -kirjailija sekä runoilija, jonka humoristiset, mutta yhteiskunnalliset runot ovat parhaimmillaan livenä kuultuna. McNishin setissä on odotettavissa vahvaa kielenkäyttöä ja kursailematonta lavakarismaa, kun McNish esittää runojaan viimeisimmästä kokoelmastaan Slug. Iso-Britanniassa McNish on yksi tämän hetken suosituimmista spoken word -artisteista ja hänen esiintymisensä ovat ympäri maata loppuunmyytyjä. 

Michael Pedersen 

Michael Pedersen on Skotlannin suosituimpia lavarunoilijoita, jonka tuorein miesten välistä ystävyyttä käsittelevä runoteos Boy Friends (Faber & Faber) on saanut suitsuttavaa palautetta niin lavarunoyleisöltä kuin kriitikoilta. Pedersenin tuore teos käsittelee mm. luopumista ja surua ollen samalla myös ylistys ystävyydelle. Pedersenin kolmas runokokoelma Cat Prince & Other Poems(Corsair / Little Brown) julkaistaan heinäkuussa 2023. 

Asa Masa 

Me rakennamme identiteettimme ja tulemme osaksi ympäröivää kulttuuria kielen kautta. Tätä todellisuutta me myös dokumentoimme kielellä. Kieli tarjoaa meille työkalut oman maailman rakentamiseen. Sen Asa on tehnyt. 

Aliaksella Avain uransa aloittaneella Matti Salolla oli aina oma painovoimansa, joka ohjasi omalle polulle. Klassikoksi muodostunut debyytti Punainen tiili toi sosiaalista realismia ja poliittista paatosta Rähinän ulosantiin, mutta varsinainen läpimurto oman äänen, oman kielen ja oman maailman, löytymiseen oli Asa.  

Kieli on rytmiä ja räpinkin keskiössä on flow, eli rytminen karisma. Jo toinen Asan nimellä julkaistu levy Terveisiä kaaoksesta esitteli vuonna 2006 oman sisäisen rytminsä tahtiin toimivan sanataitelijan, joka etsi luovan yhteistyön kautta myös omaa soundiaan. 

Yksi versio omasta soundista löytyi vuonna 2008 ilmestyneellä levyllä Loppuasukas. Soundi ammensi eri kansanmusiikeista roisilla otteella ja toi Asalle sekä Emma- että Teosto-palkinnon. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Asa on julkaissut ja esittänyt musiikkia ahkerasti, psykedeliasta vahvasti ammentavasta ja tee se itse -henkisestä Foetida -sarjasta perinteisemmällä hiphop-estetiikalla operoiviin levyihin, kuten Love ja Jou jou, sekä DJ-vetoisista keikoista Asa Bäänd II -kokoonpanon konsertteihin. Asa julkaisi joulukuussa 2022 uusimman albuminsa Täytyy mennä metsään, joka on artistin järjestyksessään 17. studioalbumi. 

Vuonna 2023 Asa on taiteilijana itsenäinen sekä esteettisesti että oman levy-yhtiönsä ansiosta. On monta suuntaa johon lähteä, monta kotia jonne palata, monta ajatusta jota jahdata, sanoilla ja rytmeillä, soundeilla ja näyillä. 

On monta maailmaa, joita rakentaa. 

Nihkee Akka 

Nihkee Akka on lavarunoilija Jonna Nummelan palkittu alter-ego, jonka työssä keskeistä on queerfeministinen huumori ja normikriittisyys. Keskeneräisyyttä juhliva runohybridi yhdistelee spoken wordia, tarinankerrontaa ja stand up -komiikkaa. Nihkee Akka on hallitseva Poetry Slamin Pohjoismaiden mestari ja kansainvälisesti yksi tunnetuimmista suomalaisista uuden polven lavarunoilijoista. 

”Lavarunous on minulle häpeilemättömän vallankumouksellinen projekti, se on yhteiskunnan ovien potkimista sisään.” 

Juho Kuusi 

Juho Kuusi runoilee lavalla ja paperilla. Hän on esiintynyt yli 10 vuotta niin pienissä kahviloissa kuin isommilla festareillakin, ja on kaksinkertainen poetry slamin suomenmestari ja Talent Suomi 2020 -finalisti. Esikoisrunokirja Piukkaan paikkaan lupa lyyä (Enostone kustannus) julkaistiin 2020, ja parhaillaan hän työstää runoutta ja musiikkia sekoittelevaa levyä sekä toista runokirjaansa. 

Elsa Tölli 

Elsa Tölli on runoilija ja esiintyvä taiteilija jolle elämän seikkailut, tärähtänyt glamour ja lava-adrenaliini ovat taiteentekemisen kipinöitä. Hän on tehnyt runovideoita ja -esityksiä erilaisille taidefestivaaleille, keikkaillut lavarunoilijana sekä ollut perustamassa yhteisöoppimista ja kulttuurihäirintää yhdistävää Lavarunoakatemiaa. Töllin esikoiskirja Fun Primavera ilmestyi omakustanteena 2020 ja se voitti Yleisradion Tanssiva Karhu -palkinnon. Töllin työskentelyssä keskiössä on elämää syleilyvyys, läsnäolo sekä vahva kollegiaalisuus. Parhaillaan hän kirjoittaa toista kirjaansa. 

Harri Hertell 

Allas Spoken Wordin juontajana ja taiteellisena johtajana nähdään runoilija Harri Hertell. Hertell on vuodesta 2005 lähtien esiintynyt aktiivisesti ja hän on järjestänyt lukemattomia lavarunotapahtumia Suomessa. Hertelliltä on julkaistu seitsemän runokokoelmaa ja hänen ensimmäinen englanninkielinen runokirjansa All Emotions Allowed (Enostone) julkaistaan kesällä 2023. Hertellille myönnettiin Uudenmaan taidepalkinto vuonna 2021. 

Liput 22,50 € + Lippu.fi palvelumaksu  / ovelta 28 €

Ovet: 17:30

Tapahtuma alkaa noin tunnin kuluttua ovien avaamisesta.

Osta lippu

Liput ennakkoon (ei sis. palvelumaksua)

22,50 €

Liput ovelta

28 €

Ovet aukeavat klo

17:30