Kestävän kehityksen festivaali, Maailma kylässä, paneutuu tänä keväänä ympäristö- ja ilmastokysymyksiin sekä pakolaisuuden ja rauhan aihepiireihin. Festivaalin teemana on Planeettamme rajat. Maapallon kaikkien maiden hyvinvointi on meidän kaikkien asia.

Hybridifestivaalina järjestettävä ilmaistapahtuma levittäytyy eri puolille Helsinkiä sekä verkkoon toukokuun viimeisellä viikolla 23.–29.5. Elokuvaohjelmisto tuotetaan Online Cinemaan ja on vapaasti katsottavissa koko Suomessa festivaaliviikon ajan. Puheohjelman kantaaottavat ja ratkaisuja hakevat puheenvuorot nähdään lauantaina ja sunnuntaina Suvilahden Tiivistämössä sekä suorana verkkostriiminä festivaalin sivuilla.

Konserttiohjelmiston päätapahtuma järjestetään sunnuntaina Allas Sea Poolin ulkoilmalavalla, jossa nähdään kovatasoisia kansainvälisiä sekä kotimaisia yhtyeitä. Päivää tahdittavat DJ Hermanni ja DJ Goodblood (klo 12-19). Luvassa myös koko perheen ohjelmaa, mm. Pölyttäjän paratiisi -installaatio. Lisäksi perinteinen näytteilleasettajien Mahdollisuuksien tori levittäytyy Kauppatorille sunnuntaina.

Sunnuntaina 29.5. Allas Sea Poolin sisäpihalla esiintyy:

Pikku Papun Orkesteri: klo 11:15

Kuvittaja, kirjailija ja runoilija Liisa Kallion luoma Pikku Papu on seikkaillut useissa lastenkirjoissa ja lauluissa. Runot ja värikkäät kuvat heräävät eloon Pikku Papun Orkesterin konsertissa, jossa perheen pienimmätkin pääsevät mukaan lauluihin ja leikkeihin. Myös riemunkiljahtelu ja tanssiminen on sallittua – jopa toivottavaa. 

Vuonna 2012 alkunsa saanut yhtye on tullut tutuksi muun muassa Pikku Kakkosesta. Pikku Papun Orkesteri on voittanut Varhaisiän musiikinopettajien vuoden lastenlevypalkinnon ja Wihurin rahaston tunnustuspalkinnon. Lisäksi yhtye oli Emma-ehdokkaana Vuoden lastenalbumiksi vuonna 2016, ja se valittiin vuoden yhtyeeksi lastenmusiikkigaalassa 2018. 

“Meille on tärkeää olla mukana rakentamassa sellaista tulevaisuutta, jossa takapihat ja puistot vihertää, jotta Pikku Papun ystävillä on paikka, jossa asua ja meillä maapallo, josta laulaa.” 

SUAD: klo 13

Rohkean ja näkemyksellisen laulaja-lauluntekijä SUADin sävellyksiin ja soundimaailmaan liittyy vahvasti omakohtaisuus. Intuitiivisesti biisejä kirjoittavan artistin musiikki liikkuu dark popin ja indierockin tummanpuhuvissa ja tunteikkaissa sävyissä. Ennen soolouraa SUADin laulua on kuultu esimerkiksi Uuden Fantasian, Jaakko Eino Kalevin ja Freemanin levyillä. 

Vuosia erilaisissa kotimaisissa ja ulkomaisissa projekteissa ja bändeissä uraa tehneen SUADin Waves -debyyttialbumi (Svart Records) julkaistiin usean vuoden odotuksen jälkeen vuonna 2021. Kriitikoiden ylistämä albumi on matka syviin vesiin, jossa artistin henkilökohtaiset tunteet ja asiat sekoittuvat luovaan prosessiin, jopa tahattomasti.  

Indiehelmi SUAD esiintyy Maailma kylässä -festivaalilla yhtyeensä kanssa, johon kuuluvat Vilunki 3000, Tuomo Puranen, Tommi Toijonen, Tapio Viitasaari sekä Henri Lindström. 

Tuottaja: Fingo

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani: klo 15

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani on tiukasti yhteen hiileen puhaltava ensemble ja yksi Suomen suosituimmista keikkabändeistä. Rockia ja iskelmää keinuviin rytmeihin yhdistelevä yhtye viihtyy lavalla, mikä näkyy ja kuuluu sekä välittyy lämpönä, vapautuneisuutena ja hyväntuulisuutena. Yli 12 vuotta yhdessä keikkaillut bändi jää kesän jälkeen pitkälle tauolle.

Valon pisaroita -debyyttialbumi (Warner Music Finland, 2010) myi platinaa, ja sittemmin yhtye on julkaissut viisi albumia lisää. Kriitikoiden ja suuren yleisön arvostamat albumit ovat rikkoneet kulta- ja platinarajoja, ja kaksi viimeisintä albumia, Surusilmäinen kauneus (2016) ja Paluu paratiisiin (2020), päätyivät listaykkösiksi. Tuure Kilpeläinen yhtyeineen on palkittu useilla musiikkialan palkinnoilla, esimerkiksi vuoden yhtyeenä Iskelmä Gaalassa 2021.

Yhtyeeseen kuuluvat Tuure Kilpeläisen (laulu, kitara) lisäksi Rocka Merilahti (kitara), Jiri Kuronen (kosketinsoittimet, haitari), Aarne Riikonen (perkussiot), Jarno ”Jape” Karjalainen (basso) ja yhtyeen tuottajanakin toiminut Sampo Haapaniemi (rummut). Tule Maailma kylässä -festivaalille todistamaan kokoonpanon toistaiseksi viimeisen keikkakesän alkua!

Tuottaja: Fingo

Sanrofi (GHA): klo 17:00

Kahdeksan nuoren, lahjakkaan ja palkitun muusikon muodostama Sanrofi ottaa lavan haltuunsa minuuteissa. Bändi yhdistelee ghanalaiseen highlifeen karibialaisia tyylejä, kongolaista soukousia ja nigerialaista afrobeatia. 

Tuottaja-basisti Emmanuel Oforin perustama kokoonpano haluaa herättää Ghanan rikkaan musiikillisen perinnön eloon omilla kappaleillaan. Yhtyeen jäsenet ovat aiemmin kiertäneet maailmaa legendojen kuten Ebo Taylorin, Pat Thomasin, Gyedu Blay Ambolleyn, Osibisan ja George Darkon mukana. 

Sanrofi valloitti maailmaa jo ennen ensimmäistä albumiaan. Vuonna 2019 yhtye kiersi Eurooppaa, ja he esiintyivät FMM Sines-, WOMAD- ja Roskilde-festivaalien lisäksi myös Tampereella WOMEX-maailmanmusiikkitapahtumassa.  

Vuonna 2020 julkaistu debyyttialbumi kantaa nimeä Alewa (Outhere Records). Nimi symboloi tarvetta tunnistaa, sietää ja hyväksyä rodullinen monimuotoisuus, jotta voisimme rakentaa maailmaa rakkaudella ja yksimielisesti. Toukokuussa tämä energinen ja lavaesiintymisestä syttyvä kokoonpano saapuu Maailma kylässä -festivaalille villitsemään yleisön. 

Les Amazones d’Afrique (MLI/BEN/CIV): klo 19:00

Les Amazones d’Afrique on yksi tämän hetken kantaaottavimpia afrikkalaisen musiikin yhtyeitä. Panafrikkalaisia tyylejä, elektronisia soundeja ja nykyaikaista pop-musiikkia sekoittava kollektiivi käsittelee kappaleissaan maailman laajuisesti vaikeita aiheita kuten naisten kohtaamaa väkivaltaa, seksuaalista identiteettiä, pakkoavioliittoja ja sukupuolielinten silpomista.  

Kolme tunnettua malilaista naisartistia ja sosiaalista muutosta vaativaa aktivistia, Mamani Keïta, Oumou Sangaré ja Mariam Doumbia, perustivat Les Amazones d’Afriquen vuonna 2014. République Amazone -debyyttialbumi saavutti laajan suosion, ja kollektiivi esiintyi myös Helsingin Savoy-teatterissa keväällä 2017.  

Naiskollektiivina aloittanut ryhmä on myöhemmin kasvanut ja saanut uusia jäseniä nousevista nais- ja miesartisteista eri puolilta Afrikkaa sekä Euroopasta ja Etelä-Amerikasta. Samalla musiikkityyli on muuttunut modernimmaksi. Vuonna 2020 julkaistulla toisella, Amazones Power -albumilla (Real World Records) kuullaan vaikutteita elektronisesta, reggae- ja hiphop-musiikista.  

Les Amazones d’Afriquen on ollut tulossa Maailma kylässä -festivaalille jo kahtena edellisenä vuonna, mutta koronapandemia on pistänyt kapuloita rattaisiin. Tänä keväänä odotus vihdoin palkitaan ja festivaaliyleisö saa nauttia valloittavan kokoonpanon rytmikkäästä sanomasta kaikkien vuosien edestä. 

Vaikka levyillä kuullaan kuuttatoista laulajaa, ryhmä esiintyy usein pienemmillä kokoonpanoilla. Maailma kylässä -festivaalilla ääneen pääsevät Mamani Keïta, Fafa Ruffino ja Dobet Gnahoré. Keïta esiintyi Maailma kylässä -festivaalilla myös vuonna 2008 yhdessä ranskalaisen Nicolas Repacin kanssa. Grammy-palkittu Gnahoré esiintyi festivaalilla puolestaan vuonna 2018. 

Vieraile tapahtuman virallisilla nettisivuilla